Copil singur acasa. Parinte singur in lume!

Circa 100.000 de copii sunt lasati in tara, de parintii lor care au plecat sa lucreze in strainatate, pentru a-i intretine.

Drama e dubla- si pentru copiii care raman acasa, si pentru parintii care pleaca in lume si luni de zile nu se intalnesc cu proprii copii.

ONG-urile au inceput sa ofere programe de asistenta si pentru unii si pentru altii, pentru a incerca sa diminueze traumele.

Parintii, inainte de plecare, sunt sprijiniti sa “lase totul in ordine si siguranta”. Mai precis sunt invatati sa ia legatura cu Autoritatea Tutelara si sa inregistreze plecarea. Nu e vorba de a pierde copiii, ci de a se asigura ca sunt suprevegheati pentru siguranta lor, ca este inregistrata o persoana de contact responsabila cu ingrijirea copiilor.

Si pentru siguranta celor care pleaca, ONG-urile au un set de programe de informare si consiliere astfel incat, din dorinta de a gasi un loc de munca, acesti adulti sa nu cada prada retelelor de trafic de persoane.

Ce facem insa cu sufletelele copiilor, ramase pustii odata cu plecarea parintilor lor?

Solutia perfecta nu exista, pentru ca parintii nu pot fi inlocuiti, dar macar sprijin se poate oferi. Acces la internet gratuit pentru a putea tine legatura cu parintii, asigurarea relatiei cu scoala si consilierea copilului  astfel incat sa fie in echilibru emotional si sa ia deciziile potrivite sunt doar cateva dintre variantele de sprijin pentru acesti copii.

Si la Centrul de zi – Clubul Tinerilor ADV Romania sunt astfel de programe de suport, atat pentru parinti cat si pentru copii singuri acasa.