Cine nu vrea sa integreze profesional persoana cu dizabilitati?

Fundatia „Alaturi de Voi” Romania va organiza, in data de 7 martie 2011, dezbaterea regionala cu tema „Integrarea profesionala a persoanelor cu dizabilitati prin economia sociala. Loc de muncă asistat sau de tranzitie?” eveniment ce se va desfasura intre orele 10.00 – 13.00, in Sala Mezanin a Hotelului Unirea din Iasi.

Dorim sa adaugam experientei noastre de peste 8 ani in sectorul social, experienta si opiniile dumneavoastra de specialisti si impreuna sa identificam modalitatile prin care poate fi marita sustinerea integrarii profesionale a persoanelor cu dizabilitati.

Mentionam ca la aceasta dezbatere vor participa reprezentanti ai AJOFM-lor, ITM-lor si DGASPC-lor din judetele Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui, precum si ai ONG-urilor cu preocupari in domeniul integrarii in munca a persoanelor cu handicap si este primul eveniment organizat din cele 8 planificate a fi derulate in intreaga tara.

Printre subiectele ce vor fi supuse dezbaterii se numara: dependenta fata de sistemul de protectie sociala a persoanelor cu dizabilitati institutionalizate si a celor din afara sistemului de protectie, obligatiile angajatorilor in sustinerea persoanelor cu dizabilitati conform Legii 448/2006 si controlul autoritatilor privind respectarea acestei legi, acordarea de subventii privind incadrarea persoanelor cu dizabilitati, promovarea locurilor de munca pentru persoanele cu dizabilitati, dezvoltarea structurilor de economie sociala ca alternativa la ocuparea in munca a persoanelor cu dizabilitati.

Concluziile dezbaterilor vor fi inglobate intr-un document de pozitie care vizeaza o analiza la nivel national a situatiei persoanelor cu handicap incadrate in structuri de economie socială, o cercetare comparativa a legislatiei din 15 tari europene in domeniul economiei sociale, exemple de buna practica si lectii invatate de la practicienii din Italia, Suedia, Belgia, Olanda, Germania, Ungaria si Filanda. Documentul de pozitie va fi utilizat in reglementarea cadrului legislativ in domeniul economiei sociale, demers asumat de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale de a fi finalizat anul acesta printr-un proiect finantat de catre Fondul Social European.

Dezbaterea face parte din proiectul „Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale” derulat de Fundatia „Alaturi de Voi” România in parteneriat cu Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap – MMSF, Fundatia Motivation România, DGASPC Iasi si Cooperativa Sociala ”Il Poliedro” Italia si co-finantat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013, axa prioritara 6 ”Promovarea incluziunii sociale”.

Precizam ca Fundatia „Alaturi de Voi” România care a dezvoltat si sustine unitatea protejata Util Deco cu ateliere in Iasi, Constanta si Mures (www.utildeco.ro) activeaza pentru intarirea sectorului economiei sociale, find prima organizatie romaneasca ce a realizat Targul Unitatilor Protejate, site-ul www.unitatiprotejate.ro precum si site-ul www.jobdirect.ro – primul Centru de resurse online pentru ocuparea in munca a persoanelor cu handicap.

Detalii despre eveniment puteti obtine la tel; 0232 275568; 0740513864, e-mail mihaela.munteanu@alaturidevoi.ro, persoana de contact Mihaela Munteanu, Coordonator PR ADV Romania.