Despre depresie

Vineri, 5 februarie, adolescentii Centrului de Resurse pentru Adolescenti din Iasi au fost informati cu privire la o tema importanta si actuala: depresia. Aceasta tema a fost facuta la sugestia lor, ei dorindu-si sa inteleaga mai bine care sunt diferentele dintre tristete si depresie. Activitatea s-a concentrat atat pe intelegerea diferentelor, cat si pe explicarea depresiei, ca boala clinica care afecteaza din ce in ce mai multi adolescenti.

Asa cum bine a exprimat tanara care s-a ocupat de coprezentarea temei, depresia este boala care te condamna sa suferi in tacere. “Nu este o simpla stare proasta, peste care cineva poate trece cu un mic efort de vointa”. Este o boala, cu o simptomatologie specifica (tristete, oboseala, pierderea dorintei de a fi implicat in activitati care inainte provocau placere, somnolenta sau insomnie, etc.) si care daca nu este tratata la timp, poate conduce la gesturi extreme (cum este sinuciderea sau automutilarea). Intelegerea simptomatologiei este utila pentru a ne da seama daca este cazul sa cerem ajutor sau nu. Multi adolescenti au recunoscut ca cel putin o data in viata lor au traversat un episod depresiv, iar unii dintre ei au recunoscut ca in acest moment resimt cateva dintre simptomele acestei boli. Concluzia intalnirii a fost ca depresia nu este o rusine, iar a cere ajutor atunci cand simtim ca nu putem gestiona singuri starea prin care trecem, poate fi un gest salvator pentru noi.

Activitatea a fost desfasurata in cadrul modelului Oportunitati pentru Adolescenti, implementat de Fundatia “Alaturi de Voi” Romania in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi si Directia de Asistenta Comunitara Iasi, cu sprijinul tehnic si financiar al Reprezentantei UNICEF in Romania”