Educatie intre egali in promovarea unui comportament sanatos de viata
Fundatia “Alaturi de Voi” Romania a organizat in perioada 8-11 iulie in Iasi, SCOALA DE VARA in domeniul HIV/SIDA, cu finantarea Fondului Global de Combatere a HIV/SIDA, TBC si Malarie si McKinsey&Company, Germania.
Aceasta a fost cea de-a sasea editie a Scolii de Vara a ADV Romania, a patra la nivel national, tema din acest an fiind “Educatie intre egali in promovarea unui comportament sanatos de viata”.
Evenimentul s-a adresat educatorilor si tinerilor institutionalizati din centrele de plasament din toata tara. Participantii din acest an au fost 20 de tineri din centrele de plasament sau din module de tip familial, 20 de educatori, 7 copii din Cluburile Tinerilor din Iasi, Constanta si Tg. Mures.
Cursurile Scolii de Vara din acest an s-au desfasurat pe doua module. Primul a avut ca participanti tinerii si ca tema “Educatia intre egali” si cel de-al doilea s-a adresat educatorilor si s-a pus accent pe rolul important pe care il au educatorii pentru tinerii din centrele de plasament in dobandirea unul comportament de viata sanatos.
Obiectivele acestei editii a Scolii de Vara au fost:
- dezvoltarea abilitatilor de peer-educatori;
- facilitarea schimbul de informatii si experiente in domeniu;
- cresterea gradului de implicare a tinerilor in promovarea unui comportament sanatos lipsit de riscuri.
Cele doua grupuri au dat dovada de o implicare deosebita pe parcursul celor trei zile, participand cu maxim interes la fiecare tema abordata de formatori.
Dintre temele prezentate educatorilor amintim:
- Istoricul infectiei HIV/SIDA;
- Date statistice privind evolutia fenomenului HIV/SIDA la nivel mondial, national, local;
- Mituri si realitati despre HIV/SIDA;
- Epidemiologia infectiei cu HIV;
- Accidente cu expunere la sange. Particularitati clinice ale infectiei cu HIV;
- Prevenirea raspandirii infectiei cu HIV. Tipuri de prevenire: primara si secundara;
- Campanii de informare, educare si comunicare.
- Asistenta multidisciplinara a persoanei infectate/afectate HIV/SIDA
- Rolul educatiei in promovarea unei atitudini nediscriminatorii fata de persoanele seropozitive HIV.
- Temele au fost punctul de plecare pentru diferite discutii ce au avut ca subiect nevoile si problemele tinerilor infectati cu HIV sau bolnavi de SIDA, cu atat mai mult cu cat cativa dintre participanti isi desfasoara activitatea in centre de plasament care au ca beneficiari copii infectati cu HIV.
Tinerii au fost informati despre:
Pregatirea unei sesiuni de educatie intre egali;
Dobandirea cunostintelor de baza despre infectia cu HIV si boala SIDA;
Atitudini si valori ale unui peer educator;
Comunicarea;
Luarea deciziilor;
Sex si relatii personale;
Coeziunea grupului.
Toate temele prezentate tinerilor au fost insotite de diferite exercitii, aplicatii practice si jocuri de rol pentru a facilita insusirea cunostintelor.
In afara temelor prezentate de formatori, participantii au vizionat cele trei filme: „Liniile sangelui”, „Oameni intre oamnei”, si „Hotarat sa Invat cu Voi”. Materialele video au fost foarte apreciate, iar educatorii au fost impresionati de momentele grele pe care tinerii seropozitivi HIV trebuie sa le depaseasca, pe de o parte sa accepte diagnosticul, tratamentele medicamentoase si zilele lungi de spitalizare si pe de alta parte atitudinea celor din jur. Persoanele seropozitive HIV se confrunta cu diferite situatii in care sunt discriminati, marginalizati si chiar exclusi din diferite grupuri din care fac parte (loc de munca, scoala, grupul de prieteni, uneori si de familie) din cauza informatiilor insuficiente sau eronate despre aceasta boala.
La sfarsitul celor 3 zile participantii au primit diplome de participare si s-au declarat incantati de pachetul de cunostinte pe care l-au primit si care le va fi de un real folos in activitatile pe care le vor desfasura in institutiile unde lucreaza.
Informatii suplimentare pot fi obtinute la telefon/fax: 0232/275568.
Multumim Kinderhilfe Rumänien e.V. c/o McKinsey & Company, Germania si Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, TBC si Malarie pentru sprijinul acordat.